torsdag 8. november 2012

Modern eller Moderne

På quiltefestivalen tok jeg kurset Modern Table Runner med lærer Heather Scrimsher.
Da fikk jeg litt mer interesse for denne kategorien av quilting. Og gikk på utstillingen for å finne ut mer om dette. Fant en butikk som solgte noen kjempefine stoffer. Jeg hadde sett dem før men de var så veldig dyre. De var håndmalt. Men nå hadde Marcia Derse som har malt stoffer lenge, sendt dem til Japan, og fått dem trykket på deilig bomull, og de kunne selges som vanlig quiltestoff, til vanlig pris! Fine farger og fine mønstre.


Modern Textures by Marcia Derse. I en annen butikk kjøpte jeg ei bok:
Bok av Weeks Ringle og hennes mann Bill Kerr.


Bilde fra boka

Enda et bilde fra boka
Julie, Synnøve og jeg snakket mye om Modern Quilts. Det fenget Synnøve og meg mye, men Julie brydde seg mindre, så det ble litt vell mye snakk om moderne. Jeg har aldri vært moderne, verken i hus eller klær eller alt det andre. Så jeg likte tanken på at jeg kunne bli en moderne quiltmaker. Men etter hvert fant vi ut at Modern quilts på engelsk ikke er det samme som mderne quilter på norsk. For med moderne tenker vi det som til en hver tid er populært, trendy osv, og det er jo så ymse. Men vi leste mye og fant ut at Modern quilts også ble laget for mange år siden. Det som karakteriserer dem er enkle geometriske mønstre, lite/ikke rammer/border, og ofte store flater uten mønster. Stoffer uten mønster, eller stormønstrete. Quiltingen er enkel, og rette linjer er mye brukt. Tror det kan passe godt til minimalistisk interiørstil. Vi har jo visst at minimalistisk interiør ikke går over ens med quilting, men Modern quilts kan kanskje det? Jeg er ikke minimalistisk, og det er veldig sjelden quiltedamer. Men jeg likte dette fordi det ikke var art (kunst) med maling, frynser og alt mulig rart. Men fin rene quilter. Det jobbes for å lage en kategori for Modern Quilts på neste eller framtidige quiltefestivaler. Spennende.

Ellers så ble jeg spurt om jeg så noe nytt. Og det gjorde jeg jo hele tiden. Quilten som vant best in show var ny, med flere 1000 krystaller el.l. Det glitret noe enormt. Og motivet var ei gedigen stjerne i rødt hvitt og USA-blå (som er litt lysere enn vår blå, men mørkere enn svenskeblå). Nydelig arbeid og praktfult quiltet, men det var ei stjerne. Ikke så nytt og originalt. Og altså krystaller. Det ble solgt veldig mye av det i butikkene. Men ikke til meg!
Jeg kan kanskje si at det er moderne med krystaller (glitter) på quiliten. Men ikke hvis du lager en Modern Quilt. Noen som skjønner dette bedre enn meg?
Dette sydde jeg i vår. Tror det er modern.

2 kommentarer:

 1. Søk på google på følgende: mid-century modern patterns

  Det vil gi deg en god ide om hva som er Modern. Det er mye geometriske former, enkle design, relativt rolige farger, men det varierer litt. Det var mye nøytrale farger som ble brukt sammen med sterkere farger, ofte ensfargede mønstre. Du vil helt sikkert kjenne igjen mange mønstre fra 60-tallet også, både fra tekstiler og serviser. Du vil finne en forenkling av organiske mønstre samt mye abstrakt.

  Personlig liker jeg contemporary veldig godt fordi det ikke er en egen stil slik som Modern og det er et mye bredere begrep. Contemporay er mere en moderne (i meningen ikke tradisjonell) utrykksform som kan være helt unik, eller det kan være en modernisering av tradisjonelle mønstre og teknikker. Et eksempel er om vi bruker tradisjonelle norske veve- eller strikkemønstre på en helt ny måte. Kanskje er det også en forenkling av utrykket, gjort litt mer abstrakt. Men det kan også være ganske komplekst, for eksempel alle quiltene på fesitivlen med politiske beskjeder/innhold. En vil aldri kunne kalle dem for Modern. Modern er ofte rolig, nøytral, behagelig...en veldig populær stil akkurat nå. Man kan definitivt lage mye forskjelling innenfor Modern også, Jeg synes jo at det måtte være spennede å gi den litt personlighet, slik som du gjør med andre ting du har laget og ikke følge reglene til alle andre.
  Quilten ovenfor tro jeg befinner seg et sted mellom Modern og Contemporary. Formene, repetisjonen og den hvite bakgrunen kan passere som Modern, mens det vide spekteret av farger gjør den mer Contemporary enn Modern. Flott er den uansett, og det er det viktigste. Men dette er kanskje bare min mening eller basert på det lille jeg vet onm disse to begrepene.
  La deg inspirere, men ikke la en stil ta fra deg ditt særpreg. Det er det bare du som har og det gjør quiltene dine spesielle og vakre. De reflekterer hvem du er til enhver tid og ikke noe er mer fasinerende. Det er ikke uten grunn jeg har lyst til å kjøpe flere av quilten du har lagd....beklager at jeg ikke har anledning :-(
  Det skal bli spennede å se hva du kan få utav Modern, hvordan du kommer til å tolke denne stilen.

  SvarSlett
 2. Informativt og hyggelig, Elisabeth. Takk for det.

  SvarSlett