lørdag 30. mars 2013

Lukkekant
Vanligvis pleier jeg å bruke 2 inch bred lukkekant, stryker dobbel på langs, syr på fra retten med 1/4 inch sømrom, og syr ned for hånd med usynlige sting fra vrangen.

Men noen ganger vil jeg gjerne slippe å sy den ned for hånd, og det blir nok også sterkere i lengden. På tepper som ikke skal være på stas, men som skal brukes. Og jeg fikk tipset om å bruke todelt lukkekant. Jeg har da endt opp med en som er 2 1/4 inch bred, etter at den er sydd sammen. En remse er kuttet 1 1/2, den andre 1 1/4. Syr den sammen på langs. Den skal da være til sammen 2 1/4. Stryker sømmonnet mot den smaleste stripa.

Stryker hele stripesettet dobbelt på langs som vanlig lukkekant. Det skal da i teorien bli 1/8 som titter fram av den bredeste stoffremsa.


Nå håndterer jeg denne som vanlig lukkekant. MEN jeg syr den på fra VRANGEN.

For at det skal bli lettere å sy den ned fra retten, stryker jeg den fra vrangen. 
Nå må jeg ha tråd som passer til den smale tittekanten, og helst samme undertråd. Det er også lurt at undertråden passer til baksiden. Det er smart å tenke over hvilke farger man velger til den brede og den smale kanten. Og det er liten vits i å gjøre dette hvis det er liten kontrast mellom de to stripene, og til sejve teppet. Da kan man like godt bruke vanlig lukkekant, og sy den ned med maskin fra retten. 
På denne måten synes ikke stikningen så godt på retten. I hjørnene syr jeg ikke helt ut i tuppen. Der tar jeg noen usynlige sting for hånd, helt til slutt.

3 kommentarer:

 1. Tusen takk for flott framgangsmåte. En smart og grei måte å sy lukkekant på. Jeg har prøvd den, og den kan anbefales. En flott blogg du har med mange nydelige arbeider.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Astriid. Liker å få tips, og jeg deler gjerne. :)

   Slett
 2. Det her har jeg aldri sett før...det tar seg veldig godt ut, så det må jeg prøve en gang. Takk for tipset!

  SvarSlett