mandag 14. januar 2013

Cross and Crown 2

Her er enda et teppe med bytteblokker fra mandags-quiltegruppa mi. Dette er mine blokker. Jeg delte ut en bit med grå bakgrunn, og bad alle om å bruke stoffer de selv hadde og likte godt, slik at jeg fikk ei blokk som representerte hver enkelt.
Jeg monterte det med små stjerner i ulike stoffer og blått som mellomborder. Det ble for lite av dette blå, så jeg fullførte med et annet blått. Ikke helt likt, men synes sånt er sjarmerende. Lappeteppe! Brukte et mørke grått stoff som sidetrekanter. Jeg laget selv 3 blokker, slik at antallet passet.

Det var mange som strevde med å sy denne blokka. Og mye av grunnen er at sømmonnet må være helt perfekt 1/4" Jeg synes det er vanskelig å sy slike timeglassbiter perfekt, selv om jeg merker med en strek diagonalt på baksiden. Så jeg syr dem litt for store og skjærer dem ned. Her viser jeg også et nærbilde av hvordan jeg stryker sømmonnet rundt og splitter sømmen i midten. Det var en stor ah-ha-opplevelse da jeg lærte dette på et kurs for mange år siden, så kanskje noen andre ikke har sett det før, og kan ha nytte av det. Dette er spesielt nyttig når mer enn 4 biter møtes. Men det gjør denne lappen flat, og enklere å renskjære.

Denne skal kuttes 2 1/2" og jeg har satt et lite merke på linjalen der 1 1/4"er på diagonalen, altså i sentrum av lappen. En annen detalj er at jeg har lilllefinger og tommeltott utenfor linjalen, det hjelper mye så den ikke sklir. Da kan jeg fint kutte to sider, før jeg snur, og tar de to siste. Jeg har også brukt en 2 1/2 " linjal, men da blir det litt knuslete å få plass til fingrene, og så sklir den som oftest. Den passer bedre til å renskjære kvadrater av 2 trekanter.

Dette teppet er tenkt å bli mitt eget slumreteppe. Jeg brukte ull vatt, og quiltet det enkelt over det hele med miss Gammill. Jeg tenkte å teste ut en lukkekant jeg leste om på nettet. Den kunne syes på med maskin.
Jeg kuttet den svarte 1 1/2" og den blå 1 1/4". Sydde dem sammen på langs. Det gav en lukkekant på 2 1/4.

La den dobbelt som vanlig lukkekant, og strøk den nøyaktig. Dette gir en sort kant som stikker ut, og er ca 1/8" Jeg brukte litt mindre enn en 1/4" sømmonnn, så den ble litt bredere. Men ser at det var unødvendig. 1/8" er nok.  Jeg sydde denne lukkekanten på vrangen av teppet med den svarte siden opp. Snudde teppet over på retten, og sydde i kanten melleom blå og svart med svart tråd.

Synes det ble kjempefint. Litt mer mikk med skjøting av lukkekanten. Og viktig å være nøye med konstant sømmon, og nøyaktig under stryking. Men den ble ferdig ved symaskina. Håndsøm har jeg nok av....

3 kommentarer:

 1. Så kjempeflott! Morsomt med den lukkekanten. Tror jeg skal forsøke dette en gang.

  SvarSlett
 2. Smart. Og flott teppe. Kunne du vise et bilde fra baksiden også, så ser vi hvor sømmen fra lukkekanten havner på baksiden? Flott blogg, titter ofte innom.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at du liker bloggen. Når det gjelder baksiden så har jeg ikke noe bilde nå, men jeg sørgr for å sy litt innenfor lukkekanten, slik at det ikke blir noen konflikt. Derfor må tråden som brukes passe til bakstykket.

   Slett