fredag 1. juni 2012

Fri Quilting

Frimotionquilting heter det på engelsk, og jeg vet ikke hva de sier på norsk. Men det er å quilte med symaskina, uten å ha noe mønster eller mal å følge. Man fører maskina på egen hånd. Jeg kaller det å drodle med tråd. Man kan lage bestemte mønstre, eller whatever.... Jeg har gjort dette mye med min vanlige symaskin, og blitt mer og mer kreativ. Men det var et problem å kunne quilte store tepper, uten at det ble for mye herk, og lite glede over jobben. Så fikk jeg Miss Gammill i hus. Og hun var utstyrt med ei fantastisk datamaskin, og jeg har vært opptatt av å lære meg å samarbeide med den. Men så var det det med gleden av å føre stoffet selv.
Jeg skulle quilte dette litt avlange teppet. Fordi det er tenkt til veggteppe, og fordi jeg ville understreke mønsteret, måtte jeg sy in the ditch. (hva heter nå det på norsk?). (Utenfor en  quiltebutikk så jeg her om dagen et skilt med følgende tekst:: P for Quilters only. Others will be stiched in the ditch).
Jeg strammet toppen opp på miss Gammil, og sydde 5 sømmer over hver av de mønstrete stripene. Så tok jeg quilten ut, og fortsatte på min vanlige symaskin. Da fikk jeg riktig lekt meg med bobler og bølger. Det er over et halvt år siden sist jeg sydde noe sånt, og jeg riktig koste meg. Det var så artig! Og jeg slapp den trasige jobben med å stramme opp hvert lag med vatt mellom, og alle sikkerhetsnålene.

Jeg hadde sydd to makne tepper i samme slengen, og det andre blir nok gitt bort eller solgt, derfor dristet jeg meg til med en litt enklere variant av quiltingen. Jeg sneik meg unna ditchen, og sydde to sømmer ca 1/4" fra hver kant. Så koblet jeg fra båndene som går fra datamaskin til symaskin, og hev meg uti og styrte Miss Gammill med egne hender. Fordi det er litt langt fra håndtak til synål, føltes det litt ute av kontroll. Men "øving gjør mester" het ei bok på skolen. Og nå skjønner jeg hva det mentes. For med det enkleste stiplingmønsteret så gikk det ganske greit. Tror nok jeg skal fortsette mer med dette. Og videreføre det jeg kan på den vanlige symaskina. Fordelen her er at det er en stinglengde-regulator. Når jeg syr sakte går maskina sakte og omvendt. Det gir konstant stinglengde. Det må jeg time selv på vanlig symaskin.
Dette var et skritt videre, og en god erfaring.

1 kommentar:

  1. Ramla innom bloggen din:-) her var det masse fint å sjå på! Eg legger meg gjerne til som leser og vil fortsette å titte innom.
    Frimotionquilting trur eg er det vi kallar frihåndsquilting på norsk. (er ikkje heilt sikker)

    Ønsker deg ei fin juni uke videre

    SvarSlett