torsdag 23. august 2012

Striper

Endelig. Tilbake. Som Quiltmaker og blogger. Det er deilig med ferie og masse folk og fest. Men godt å få tida si tilbake, og få sy! Det er så herlig å bli helt manisk opptatt, med farger og stoffer, og.. ja helt besatt.
På første mandagsmøte i quiltegruppa mi, fikk jeg høre om deres neste utfordring som var å sy hvert vårt teppe for donation. Enten til sykehjem, barn på sykehus, eller til krigsveteraner. Instruksen var så enkel, at jeg gikk hjem og bare sydde! Helt til jeg plutselig hadde en ny quilt-top:

Oppskrift: Kutt 45 x 2,5" striper av så mange ulike stoffer som mulig, i hele stoffets bredde.
Skjøt dem sammen til en eneste lang remse. Det blir mest effektfullt å skjøte på skrå, som man gjør når man skjøter lukkekant. Stryk skjøtene åpne. Så tar man hver ende av denne veldig lange remsa, og syr sammen på langs. Helt til man nesten når midten, da kutter man rett over på tvers. Nå er remsa halvert i lengde, men doblet i bredde. Stryk til ei side. Så gjentar man: finner begge endene, legger dem mot hverandre og syr sammen på langs, til man nesten når midten, da klipper man over så rett som mulig, og man syr helt ut. Gjentar det samme og får 4 striper i bredden.  
Gjentar, 8 og 16 og 32 striper i bredden. Da begynner man å ha en passe størrelse til en lapquilt. Man kan legge til border, men jeg synes den ble fin uten. Jeg var så ivrig etter å komme i gang, så jeg tok egentlig bare de stoffene som lå øverst i haugen fra i vår. Synes det ble en ganske så bra miks.

På denne måten er det umulig å planlegge mønsteret. Men med striper i hele stoffets bredde, så starter man med å kutte av 18" på den ene enden. Dette for at ikke skjøtene skal møtes og komme på samme plass ved hver sammensying. Men jeg kuttet av alle slags stoffrester, jeg bare sørget for at det utgjorde ca 45 hele striper til sammen.

Tilbake på quiltemøte etter et par uker, var det flere som haddde sydd sammen sine. En hadde valgt bare røde stoffer, en hadde brukt en ferdig jellyroll med veldig koordinerte stoffer fra samme serie. Siden dette skulle doneres bort, tilbød jeg meg å quilte alle sammen. Og her er 2 andres tepper:

Dette er Laurens teppe. Hun brukte batikk i skarpe fine farger. Jeg synes det ble kjempefint.
Her vises det hvordan det blir der endene møtes. I midten er det to striper med rødlilla og lys blå prikker. På hver side er det to blå, så kommer to lilla, så to mørk orange, men på høyre side er det bare litt av en snipp som stikker opp. Ved å skjøte på skrå, blir det ikke store konflikter med sømmer som må passe, og det blir lettere å stryke toppen flatt før quilting.
Dette er Pamelas quilt. Hun valgte å sette på gul kant. Pamela er sterkt preget av Parkinsons. Hun skjelver noe forferdelig. Men er utrolig ivrig på å fortsette med quilting. Jeg har vært imponert over hva hun klarer. Men etter å ha quiltet dette så skjønner jeg hvor vanskelig det er og hvordan hun sliter. Det var utrolig ujevnt sydd sammen. Og det var sprettet opp sømmer flere steder, og toppen var absolutt ikke flat! Jeg har ikke quiltet så mye for andre før, og syntes det var vanskelig å ta fatt på dette. Først måtte jeg sy om igjen noen av sømmene som hadde fått for lite sømmon, slik at det ble huller. Men jeg tok ikke jobben med å sprette opp der det var veldig stort sømmonn. På grunn av dette var jo heller ikke sidene like lange, og jeg valgte å lage legg i kanten på ene siden, fordi den var mye videre enn selve teppet. Jeg valgte å quilte med tett mønster, slik at bulker kunne quiltes flatt. På avstand ser den ikke så verst ut. Her har jeg hørt noen si at hvis feil ikke kan oppdages fra en rytter til hest, så er det OK. Og da kan nok dette teppet passeres, men jeg er litt i tvil. I hvertfall ser det bra ut fra bksida...
Når man ikke kjenner mønsteret som er brukt, så kan man vel tro at dette er noe sånn frihåndskutting, med varierende bredde på stripene. Litt verre å forklare de umotiverte leggene som dukker opp. Men ikke så verst. Det er fremdeles Pamelas Teppe.
 Jeg fikk en forespørsel om å sy et Piknik-teppe i rød og orange. Jeg var så godt i gang med 2,5" striper, så det fortsatte jeg med. Jeg skjøtet stripene på skrå. Men jeg valgte å ha litt styr på størrelsen, og kuttet striper på 34,5" og sydde sammen 17 striper til kvadrater.
Quiltet! Og vips så ble det dette teppet. Piknikteppet fikk et bakstykke fra Marimekko. Det er så kul blanding av rødfarger. Og stoffet er så kraftig at jeg tror det vil egne seg godt til piknik. Aberet er at quilten blir ganske tung
Det var litt vanskelig å forholde seg til 34,5". så jeg sydde ett teppe til med 8 striper på 16,5" i hvert kvadrat. Men jeg beholdt ideen om å skjøte og bruke alle stripene uavhengig av hvor skjøten kom. Synes det gav et ekstra tilskudd til designen.
Her er det bare å ta fram papir og finne sin egen design. Ruter på 10 striper kuttet 20,5", eller 12 striper kuttet 24,5" osv. I love scrapquilts!
.

2 kommentarer:

  1. Kjempefine tepper, Hilde! Jeg er ikke så nøye med å lese om syteknikk, men nyter synet av teppene. Jeg elsker de friske fargene, og stripemønsteret er flott.

    SvarSlett
  2. Picnic-teppet er favoritten min. Kjempeflott med alle rødnyansene.

    SvarSlett