fredag 15. juni 2012

Fotografering

Denne uka har vært hektisk på quiltefronten. Jeg har virkelig fått ferdig mye. Mange tepper som skal brukes som gaver i Norge. Og jeg reiser i dag! I går hadde jeg en kreativ fotoseanse i hagen. To tepper i batik med sirkler som jeg har vist bilder av i arbeid tidligere.
Synes dette fargerike teppet med bølgende batik-stoffer og svevende sirkler passet godt flytende i bassenget. Vigleik gløttet ut  vinduet og trodde det var en ulykke. Men jeg tenkte at jeg tar en Munch - det sies at han hang sine bilder ut så de kunne bli litt preget av vær og vind... Dette teppet skal jo vaskes og brukes mye, så det må da tåle litt saltvann også.
Dette siste teppet er litt enklere uten kanter og med færre sirkler, men med noen innslag av svarte striper.

Våt sjokolade piknik

Dette var noe av det første jeg sydde da jeg kom hit i august 2010.Jeg kjøpte 10" lapper av en hel serie fra Moda. Men jeg var ikke helt fornøyd med fargene. Så jeg gikk videre til andre stoffer og har sikkert sydd mer enn 10 sånne tepper. Nå som jeg har miss Gammill på plass og stor arbeidslyst, fordi jeg skal reise fra henne i 5 uker, ble det tatt fram igjen. Det fikk et blått bakstykke med sprekt splash-mønster. Brunfargen i teppet minner meg om sjokolade, og størrelsen passer til picnik. Og jeg håper teppet kommer seg til Australie, og det må da være piknik-land. Derfor har det fått denne spennende tittelen: Våt Sjokolade Piknik.



Og da fant jeg på å kaste det ut i bassenget. Det fløt så bra! Og sola kikket fram og laget fin skygge på bunnen.
Det er jo litt klor i vannet, men hovedsaklig er det saltvann. Men teppet kom fort inn i vaksemskina og fikk skylt godt av seg, og ut fra tørketrommelen kom det et mykt deilig teppe, som nå er stappet ned i kofferten min!


Weddingring

Jeg har lenge beundret gamle tepper med mønsteret kalt duble weddingring. Det ble sydd for hånd over pappmaler. Jeg fant et malsett fra John Flynn beregnet for maskinsøm. Malene var i samme tykke materiale som linjaler. Så med et lite kuttejul kunne man kutte ut perfekte biter. Jeg ville gjerne ha på min "quilteCV" at jeg hadde sydd et sånt teppe.
Tradisjonelt var det et system på stoffene, de samme stoffene ble brukt på hver ark. Og de var blomstrete og i nøytrale farger. Mønsteret ble ofte brukt på tepper sydd som bryllupsgave.
Jeg valgte klare rene farger og hvit bakgrunn. Og jeg liker et scrappy uttrykk. Men valgte å holde de fire rutene i hvert kryss lik. Tror det var lurt med litt system. Med gode maler var det enkelt å kutte biter. Og artig å gå løs på en sånn herlig blanding av stoffrester. Jeg kuttet mye! før jeg satte i gang å sy.
Og sy ble en utfordring. Jeg har aldri brukt sprettekniven så mye! Kom etter hvert inn i å få til de små arkene. Så da sydde jeg mange av dem.

Denne ble til overs. Ligger ved symaskina og minner meg på at jeg aldri skal sy duble weddingring igjen!

Neste skritt var å kombinere dem og få dem sydd på den store hvite biten i midten av hver sirkel. Ikke lett! Og jeg holdt nesten på å gi opp. Men bestemte meg for at jeg måtte sy opp de bitene jeg hadde kuttet. Det ble heldigvis ikke nok til et stort sengeteppe.Jeg sydde to brikker med fire ringer, og resten ble et mindre teppe. Dette ble jeg ferdig med i fjor vinter, og quiltet på vanlig symaskin. Det var artig å quilte! Men jeg var litt uheldig med lukkekanten, for jeg hadde ikke så mye gulrutete stoff igjen, og kuttet den litt for smal. Og med så buete kant ble det en utfordring å få sydd på lukkekanten. Jeg var ordentlig irritert på meg selv for å klare å avslutte et sånt arbeidssomt teppe med en litt for smal lukkekant! Og kanten ble ikke sydd ferdig før denne uka! Derfor har jeg ikke kunnet ta bilder og vise den fram før nå!


Tenker det kan brukes som piknik-teppe, babyteppe, eller duk eller... Ja for denne tåler også å bli brukt og vasket. Og jeg tenker at de første som jeg er bryllupsgjest hos,  skal få den! 
Baksiden ble kjempefin. Det var et stoff på salg hos Quilt'n Sew. Så denne quilten ble ikke så seriøs som de tradisjonelle, og ikke så stor. Men nok arbeid var det!
Og jeg har laget en double weddingring!

Cover for iPad

Gunn Åse ønsket seg vattert cover til iPaden. Hun har vært med meg på quiltebutikken før, og hun dro dit og valgte seg stoff selv. Et stormønstrete herlig stoff. Det er så artig å få oppdrag på denne måten. En halvmeter av hvert hodt til 2 cover, 2 brilleetui og 2 små til lader mm.


Dette er mitt gamle som jeg har brukt mye. Disse sydde jag av en quiltetop som jeg ikke gadd gjøre ferdig, fordi jeg ikke helt liket den likevel...
En av de små bruker jeg til fotoapparatet. Dett er enkel design, uten gridelåser. Bruker en bit borrelås. Enkelt, raskt og greit i bruk.
Andre som ønsker seg et spesiallaget cover? Oppdrag mottas med takk.

tirsdag 5. juni 2012

Jul i juni

Jeg har tatt på meg å prøve å produsere noen juleting for Sjømannskjerka. De er tenkt å skulle selges på julemarkedet i november. Jeg har samlet stoffer ei stund, når det har vært salg. Og har nå satt i gang. Prøver å bruke så mange av mine egne rester også. Liker å få litt sirkulasjon på stoffene. Tror ikke helt på årgangs-stoffer....
Jeg kuttet mengder med 2 1/2" striper og la inn noen frienship stars. Disse har jeg sydd mye. Liker dem godt fordi de ikke er så veldig symetriske. Men man må være våken når trekantene skal syes på. Det er flere måter å sy dem feil på.
Denne dukket opp, og den skulle jeg fort fikse. Da ble den sånn:
Mye spretting senere, så ble den til slutt sånn:


Designer 2.

Her er duken på plass. Kanskje ikke den helt store designen, men den virker i hvertfall beskyttende på bordet ved mye bruk.

Baksiden ble jeg ganske fornøyd med:
Den ble til av mangel på stort nok egnet stoffstykke. Likte veldig godt det svarte, hvite og røde i hjørnene. Tror dette ble to duker i ett!

fredag 1. juni 2012

Fri Quilting

Frimotionquilting heter det på engelsk, og jeg vet ikke hva de sier på norsk. Men det er å quilte med symaskina, uten å ha noe mønster eller mal å følge. Man fører maskina på egen hånd. Jeg kaller det å drodle med tråd. Man kan lage bestemte mønstre, eller whatever.... Jeg har gjort dette mye med min vanlige symaskin, og blitt mer og mer kreativ. Men det var et problem å kunne quilte store tepper, uten at det ble for mye herk, og lite glede over jobben. Så fikk jeg Miss Gammill i hus. Og hun var utstyrt med ei fantastisk datamaskin, og jeg har vært opptatt av å lære meg å samarbeide med den. Men så var det det med gleden av å føre stoffet selv.
Jeg skulle quilte dette litt avlange teppet. Fordi det er tenkt til veggteppe, og fordi jeg ville understreke mønsteret, måtte jeg sy in the ditch. (hva heter nå det på norsk?). (Utenfor en  quiltebutikk så jeg her om dagen et skilt med følgende tekst:: P for Quilters only. Others will be stiched in the ditch).
Jeg strammet toppen opp på miss Gammil, og sydde 5 sømmer over hver av de mønstrete stripene. Så tok jeg quilten ut, og fortsatte på min vanlige symaskin. Da fikk jeg riktig lekt meg med bobler og bølger. Det er over et halvt år siden sist jeg sydde noe sånt, og jeg riktig koste meg. Det var så artig! Og jeg slapp den trasige jobben med å stramme opp hvert lag med vatt mellom, og alle sikkerhetsnålene.

Jeg hadde sydd to makne tepper i samme slengen, og det andre blir nok gitt bort eller solgt, derfor dristet jeg meg til med en litt enklere variant av quiltingen. Jeg sneik meg unna ditchen, og sydde to sømmer ca 1/4" fra hver kant. Så koblet jeg fra båndene som går fra datamaskin til symaskin, og hev meg uti og styrte Miss Gammill med egne hender. Fordi det er litt langt fra håndtak til synål, føltes det litt ute av kontroll. Men "øving gjør mester" het ei bok på skolen. Og nå skjønner jeg hva det mentes. For med det enkleste stiplingmønsteret så gikk det ganske greit. Tror nok jeg skal fortsette mer med dette. Og videreføre det jeg kan på den vanlige symaskina. Fordelen her er at det er en stinglengde-regulator. Når jeg syr sakte går maskina sakte og omvendt. Det gir konstant stinglengde. Det må jeg time selv på vanlig symaskin.
Dette var et skritt videre, og en god erfaring.

Designer

Jeg fikk i oppdrag å lage en duk til et fint kvadratisk glassbord, Det skulle dekke bordplata akkurat, for en quiltet duk blir litt tykk til å henge ut over kanten. Jeg har nå prøvd meg som designer. Tegnet ei utradisjonell blokk på rutepapir. Tok utgangspunkt i ønsket om noen små lime-grønne biter. Så sydde jeg 4 stk.
Blokkene kan syes sammen på flere måter. Her er noen forslag:


Til slutt en asymetrisk variant. Her kom Vidar og snuste på hva jeg gjorde. :) Jeg lurte på hva han syntes, han sa bare "hmm". Hadde han vært amerikaner, hadde han nok sagt høflig "Interesting"...

Det var lurt å ta bilder og se på dem, da får man mer helheten, og jeg kan se de ulike variantene opp mot hverandre. Tror jeg vet hva min favoritt er. Men nå skal jeg gi eierne av borde en sjangs til å velge.