lørdag 28. april 2012

Jellyroll

  
Da jeg lette etter noe annet, fant jeg i en plastboks en stor jellyroll med 35 ulike striper (2 1/2) av stormønstret stoff. Sammen med et par halvmetre med Kaffe Fasett stoffer og et par mønster. Dette kjøpte jeg på Quiltefestivalen sist november, og la det sammen i boksen fordi det kunne være et nytt prosjekt. Men ting som blir lagt bort i en boks, blir borte fra husken... og borte...
Det var en skatt å finne, etter at jeg hadde brukt så mye tid på å quilte nursinghome-quilts for Quiltelaget....
Jeg har tom ordrebok, og kan gjøre hva jeg vil! Nå skulle jeg selvfølgelig tatt bilde av denne jellyrollen, for den så så utrolig fin og fristende ut, med sløyfe rundt magen. Men jeg bare stupte uti, og åpnet den før jeg hadde tenkt laneger.
Jeg gikk ut fra mønsteret, Stips & Salsa. Syntes det var en artig ide med firkanter som ligger oppå hverandre. Men jeg likte ikke å sette dem på høykant, liker godt et usymetrisk resultat. Så mine firkanter ble stablet sånn:

Dette var veldig artig å sy sammen, og jeg stablet rutene både over og under hverandre. Innså etter hvert at jeg kanskje burde vært mer konsekvent med hvor jeg plasserte mørke og lyse stoffer. Så jeg måtte gå løs på et teppe til med en gang.
Jeg brukte det jeg hadde av hvit med litt svart som bakgrunn. Det siste teppet fikk hvitt stoff med noter, og ett med "BLAH BLAH" på. Sammen med denne sprøe blandingen av stoffer, ble det som om teppet både snakket og laget musikk. Kanskje det kan quiltes fint, og få en tittelen: Quilt som kommuniserer.... , og passe på utstilling? Tja, teppet skal quiltes først.
For å bli ferdig med disse stripene måtte jeg gå løs på et 3. teppe, med litt enklere mønster.

Får se hvor det ender etter hvert.
Det er så utrolig artig å jobbe med sprøe, og for meg uvanlige stoffer. Det var ikke bare Kaffe Fasett-stoffer i denne jelly-rullen, men mye forskjellig. Hver for seg ville jeg nok sagt at mesteparten var stygge stoffer, men tror det ble ganske artig, og dekorativt resultat. Jeg har lite slike stoffer fra før, derfor måtte jeg bruke dem opp, for jeg vet ikke hvor jeg skulle gjøre av restene, de passet ikke inn sammen med de gråe, eller blåe, eller svarte og hvite, eller...
Igjen: Variasjon er så kjekt. Derfor er jeg quilte-dame! Og trives så godt med det.


Nursinghome-quilts

Quiltelaget vårt adopterer hver desember et sykehjem el.l. De sørger for å ha en quilt til hver beboer, og besøker dem og deler ut til alle sammen. De sier det er så utrolig kjekt og blir så godt mottatt. Dette er ikke nødvendigvis så store tepper, men noe som kan varme et fang, eller pynte opp over fotenden på senga, eller i stolryggen.
Som medlem av quiltelaget må vi bruke tid på å sy til veldedighet. For dette får laget tilbake skattepenger? Jeg skjønner ikke hvordan det virker, men hvert år får de i hvertfall et lite beløp per time som de kan dokumentere at vi har brukt. Hvert møte må vi derfor skrive i en rubrikk hvor mange timer vi har brukt siste måned, og signere som dokumentasjon. Det blir ganske mye penger i løpet av et år.
Siden jeg har miss Gammill i hus, tilbød jeg meg å quilte 4 tepper som noen andre hadde sydd sammen. Vanligvis blir de quiltet med noen rette sømmer på kryss og tvers. Men jeg synes de i utgangspunktet veldig kjedelige teppene ble mye finere nå.
Disse teppen er sydd av stoffer som laget har fått. De får litt fra butikker, bakstykker og vatt. Men de får også store stoffmengder fra medlemmer som ikke lenger quilter. Mye er gammelt, og kan være av dårlig kvalitet. En gruppe damer tar jobben med å sortere, og sette sammen stoffer til ulike tepper. De blir lagt i poser sammen med enkle mønster. På quiltemøtene kan medlemmer ta med seg poser hjem og sy sammen bitene til topper, og gjerne quilte og fullføre med lukkekant, hvis de vil.  

Jeg tok 4 topper og brukte av mitt eget stofflager til bakstykker. Brukte ulike quiltemønster. Må benytte denne anledningen til å vise hva jeg kan gjøre, så kanskje jeg kan få litt quiltejobb med betaling....
Her er de 4 teppene. Bruk gjerne ideen til andre enkle tepper. Men legg gjerne litt innsats i å skaffe mer fengende stoffer. De tenker nok sånn her, at de gamle som får dem ikke ser og bryr seg så mye. De vil foresten helst at lukkekanten syes på med maskin, både forran og bak. Da holder teppet lenger i vask. Det var jo kjekt å høre, for da tyder det på at de blir mye brukt.

Jeg renskar kantene, men overlater til noen andre å sy på lukkekant.
Jeg quiltet disse 4 teppene fortløpende og brukte 6 1/2 timer. Så skulle jeg hatt betaling for jobben, så ble det ikke billige tepper. Men for meg er det trening og markedsføring.




Det siste teppet har vår mandagsbee sydd på dugnad. Det er også sånn at fordi vi har quiltegruppe i tilknytning til quiltelaget, så forventes det at vi bidrar med noen donation-quilts i året. Og da skal det være bra arbeid, og fine stoffer. Dette ble organsiert sånn at vi fikk hver vår farge, og skulle kutte 5 6" firkanter, i tillegg til de små på 1 1/2". Jeg var ikke med på å sy bitene sammen, men tilbød meg å quilte det. Dette ble faktisk veldig fint! Og større enn de 4 andre. Tenker vi skal opp på podiet på neste quiltemøte og høste aplaus for quilten, før vi gir den til gruppa for cheraty-quilts.




Utfordring i mandags-bee.

I høst fant Katie i min mandags-bee på en ny utfordring til oss. (vi er ca 15 medlemmer) Vi skulle sy et veggteppe på maks 36 x 36 inch. Og det skulle inneholde ett og samme stoff. Ellers var alt fritt fram. Cynthia besøkte Modautsalget og kjøpte en hel bolt til engropris. Vi kjøpte 1 yard hver. Hun valgte et bordestoff som tilhører serien Le Petit Poulet.
Teppene skal være ferdige til vårt quiltelag (West Houston Quilters Guild) sin utstilling i mars 2013! Det kaller jeg god planlegging. Jeg la stoffet til side, og på noen butikker jeg besøkte sammen med de andre ble jeg minnet om at de solgte flere stoffer i denne serien, så jeg kjøpte nå litt mer, rødt, gult, blått, og ublekt med netting og høner. For det var høner som var temaet for stoffene. Jeg ble ikke superinspirert, så jeg la også de nye stoffenes til side.
Men så kom anledningen: Jeg hadde igjen vært på tur med quiltedamer, og kjøpt enda noen biter med stoff. Og jeg hadde flere dager alene hjemme, og skulle gjøre noe skikkelig nyttig. Jeg skulle sy ferdig dette veggteppet, og få det ut av verden, ikke noe stress til neste år. Men hvor var de bortlagte stoffene blitt av? Jeg er veldig uorganisert på syrommet mitt, og måtte virkelig endevende mange stabler med stoffer, prosjekter, vattrester, ferdige quilter og annet. Fant en del ting og kasser som kunne taes ut og noe kunne kastes. Fant også noen avglemte stoffer som var lagt på lure plasser i plastbokser o.l. Men ingen Le Petit Poulet. Sydde like godt på lukkekant på en løper som dukket opp. Og under over alle undre, stoffene tittet plutselig fram på skrivebordet, under sytråd, mønstre, og linjaler. De var litt mindre enn jeg hadde tenkt, for jeg hadde bare kjøpt noen 1/4 yards i tillegg til bordestoffet.... Men her var de!
Så var det å se nøyere på dem. Jeg ville ikke bruke bordestoffet som bord, det skulle mange av de andre. Og ikke skulle jeg applikere ei stor høne i midten, det skulle i hvertfall 2 andre gjøre... Og ikke ville jeg egentlig ha høne, for de som var i stoffet var ikke så fine.... Så kom jeg på tepper jeg hadde sett på utstillingen i  Woodlands . Jeg måtte tegne, og fargelegge, og jeg til og med klippet ut biter av stoffene og limte opp, for å se hvordan det tok seg ut. Så mye planlegging har jeg ikke gjort før. Men det kan spare meg for å sy noe som ikke faller i smak....
Skulle jo tatt bilde av selve bordestoffet, men det kuttet jeg løs på og brukte biter av, og så tok jeg restene med på møte mandag, og gav det til andre som ikke var ferdige enda...


Her er et utsnitt av teppet. De grønne rutene er fra en bord, det samme er bitene med bier og gule striper. De to store hønebitene er fra et annet stoff. Tenkte jo litt på å bruke ei stor høne som senter, men syntes ikke den fortjente det...
Hver bit er 3x3 inch og nierblokka er følgelig av 1 inch biter.

Høna med netting bak, er også fra en bord. Jeg syntes det ble litt tomt på midten, så jeg valgte å applikere noen små kyllinger.
Måtte tegne litt for å finne en enkel modell som kunne snues på å bli til mange ulike kyllinger. Driver nå og broderer føtter og nebb, og kanskje markere øyne. Ville ha disse kyllingene til å titte fram og gjemme seg innimellom de andre stoffbitene. Tror det kan bli ganske artig, og stå litt i kontrast til de majestetiske hønene som er trykket på stoffet.
Etter kurset med Sue Nickels var det ingen sak å applikere disse små detaljene.

Jeg kan ikke tegne! Men med rutepapir som utgangspunkt, og noe enkelt som mål, så duger det! Tror jeg! Bare å prøve. Mye som blir fint når det kommer som stoff med sting rundt.

Dette teppet må quiltes bra, for det skal jo være med på utstillinga. Vi skal holde oss under 36" for å komme i kategorien for små wallhangings, og få henge ved siden av hverandre. Og det blir delt ut tre sløyfer i klassen, så da må man skjerpe seg. Jeg liker utfordringer og konkurransser. Det gjør at man strekker seg, og gjør litt mer ut av det. Har sydd veldig mye for salg, og da må man gjøre det enkelt og raskt. Det er så fint med variasjon!
Bilde av ferdig teppe kommer når det er helt ferdig. Nå har vi lovet hverandre i quiltegruppa, og ikke vise hverandre resultatet, for det skal være en overraskelse for oss alle når de henger der, men det er så lenge til mars 2013, og det er nok ingen amerikanere som leser(!) bloggen min, så da så.



lørdag 21. april 2012

Workshop med Sue Nickels

Jeg har oppdaget enda en fantastisk quilter. Sue var speaker på møtet til West Houston Quilters Guild. http://www.whqg.org/ Hun fortalte om hvordan hun var med å intordusere maskinsøm, både quilting og aplikering, i USA. Hun hadde laget noen fantastiske tepper og vunnet best-in-show i Padukah (American Quilters Ass) Teppene sydde og designet hun sammen med søsteren, Pat Holly.
Jeg meldte meg på workshopen hennes i maksin applikering. Hun hadde en fantastisk dag med maskinquilting også, men der var jeg ikke med....

De hadde vunnet BIS med et teppe kalt Beatles. Det var stort og med veldig mange detaljer. Alt inspirert av musikken og tekstene til Beatles. Det teppet henger på museum i Padukah (Enda en grunn til at jeg må komme meg dit). De laget en mindre verson som de blant annet reiste rundt i England med. Og det ble brukt på foredrag og kurs.
utolig artig teppe. Litt glorete, men veldig fint som inspirasjon! Ørsmå detaljer.





Her er boka om aplikasjon. Jeg kjøpte den på kurset, sammen med et fint tynt stryke-på-vliselin-greie.Soft Fuse fra Shades Textiles.Tynt og fint i bruk.

Flere detaljer av tepper hun hadde med.

Og her er blokka vi kunne sy! Jeg må innrømme at jeg kanskje for første gang ikke ville bruke min første blokk til noe, den ble en god prøvelapp. Der jeg kunne skrive på hvilke innstillinger jeg satte på maskina. Og OBS: Husk å bruke åpen-tå-fot på symaskina. Den hadde jeg glemt igjen hjemme. Og etter jeg kom hjem, fortsatte jeg med den, og da ble alt så mye bedre....
Ja - alt er sydd med små knapphulls-sting i matchende farger. Og det ble kjempefint, helt ut i spissene! Jeg er igjen frelst! Og jeg må innrømme at den der miss Gammil ble glemt for ei god stund. Artig å leke med stoffer og sømmer på Janome-maskina også....

Sue hadde vært i Norge en gang, hos Grethe Gullliksen Moe. Jeg synes absolutt hun kunne vært en utmerket gjest ved NQF-årsmøte. Skal prøve å sende en mail om det.....

Baby Shower

Jeg er med i en lunsj-klubb. Det er en av 4 som har base i Katy vest for Houston. Vi treffes hos hverandre og spiser lunsj og skravel, annenhver onsdag. Sist gang arrangerte vi Baby Shower for Kristine. Det er visst blitt vanlig i Norge også, men her har det vært vanlig i årevis.
Kristine kom uvitende til vanlig lunsj-dag, og hun ble veldig gledelig overrasket over pynt og mange gaver.
Mange biteringer ble brukt til glassmerker, og senere satt sammen til et langt kjede som hun fikk.

Det ble my kjekt å ta med hjem for Kristine. Hun har to småjenter fra før, og har valgt å ikke vite hva hun venter nå. Men de fleste av gavene bar nok preg av å passe best til en gutt.... Det samme gjorde teppet jeg hadde sydd. Men det var enighet om at til jenter passer alt, men ikke rosa til gutter...
Jeg skjønner at dette med babyshowerr er populært og hyggelig. For det blir som et velkommenselskap, og det arrangeres ikke av mor selv.
Tidligere da man aldri visste kjønn, ble det kanskje litt vell mye gult/grønt. Nå vet man som regel helt sikkert om man skal finne gave til gutt eller jente. Men shower var egentlig tenkt å skulle gi mor en god start på det helt elementære som bleier, vaskekluter, håndklær osv. Men det er jo så kjedelig å kjøpe.... 
Jeg har spurt noen amerikaner om dette med Brude-Shower og Baby-Shower. Om det er sånn at man gir gave på Shower i stedet for i selve bryllupet eller etter fødselen. Men nei, det var dobbelt opp som regel... Det hadde nok ikke jeg skjønt av meg selv. Det var litt avhengi av om man var invitert til shower og bryllup osv.
Ja, ja, de aller fleste har så god råd at det står ikke på penger, mer mangel på ideer kanskje. Men en tur i en passende butikk, så finner man helt sikkert noe man ikke visste at det var lurt å få/gi.



Jeg sydde 3 tepper med utgangspunkt i noen paneler i høst. De er nå solgt/gitt bort alle sammen. De ble quiltet på den vanlige Janomemaskina mi. Jeg tenker nå at det er lenge siden jeg sydde frimotion-quilting, og det savner jeg. Så kanskje jeg skal bruke miss Gammill til bare å tråkle, på et prosjekt som krever litt mer tilpasset quilting. Vi får se.

lørdag 14. april 2012

Cynthia England

I dag har jeg vært på workshop, eller lite kurs, med Cynthia England. Hun er fra Texas, og bor her. Jeg var ikke klar over henne før. Men teppene hennes hadde jeg lagt veldig godt merke til på flere av Festivalene i Houston.
Her er noen av teppene som  hang på utstillingen i Woodlands:


Disse teppene er ca 2-3 meter store.
Og her står det om henne: http://www.englanddesign.com/
Hun var en veldig flink lærer. Inspirerende og tolmodig. Vi fikk mønster med ferdig trykt frysepapir som vi bare kunne klippe ut og stryke på retten av stoffet. Godt organisert med hvilken farge osv. Hun viste oss mange småtriks som gjør at det ikke ble slikt forferdelig vanskelig arbeid å få bitene til å passe perfekt. For de trengte ikke passe perfekt, med untak av få punkter.

Her er den lille fine stemora jeg fikk sydd. I lilla og gult:
Den er ei halv 12" blokk som skal kombineres med lappesøm. Jeg tror virkelig at jeg syr de tre andre blomstene og gjør dette ferdig - kanskje til et lite veggtepp i stedet for en bordløper.... Jeg kjøpte også mønster til et lite landskap med sjø og fjell med snøpå. Hun bruker motiver fra Colorado, og de minner så mye om norske landskap.
Time will show... om jeg fullfører disse pirkejobbene. Det er litt stor kontrast til å sy store doble sengetepper og quilte på miss Gammill. Men jeg tror jeg må holde fast ved at jeg kan gjøre litt alt mulig. Det er artigst, og lurt i lengden, tror jeg. I hvertfall utrolig artig med input fra store quiltmakers!
Og på dette kurset bestemte jeg meg for ikke å rase av gårde og få sydd mest mulig. Men hver gang hun viste noe, eller forklarte noe for andre, var jeg oppmerksom, og fikk med meg veldig mye småtriks. Og så ble jeg likevel den eneste som fikk sydd ferdig ei blokk og tatt av frysepspiret, som hele tiden var på retten av stoffet! Det er ikke tradisjonell paper piecing. Mønsterbitene kan brukes om igjen mange ganger. Men jeg var litt uheldig og sydde borti papiret et par ganger, og da viste hun hvordan man kan redde seg ut av det også.... Kurs med Cynthia England anbefales!


Utstilling i Woodlands

Jeg ble med noen fra min quilte-bee på roadtrip til Woodlands, nord for flyplassen. Jeg visste ikke nøyaktig hva jeg ble med på. Turen gikk til ei lita lokal utstilling, 3 quiltebutikker og lunsj i Old Town Spring. Kjempebra dag!
Utstilling arrangert av det lokale quiltelaget i Woodlands. Det var fine quilter og ei fin og romslig utstilling.
Her er noen tepper jeg beit meg merke i, for de kan jeg tenke meg å bruke (kopiere/inspirere av) senere:





Det var to tepper med det samme mønstert. Så mønsteret er nok ingen hemmelighet, men jeg har ikke bitt meg merke i det før. En kaltte det for Blooming 9-patch. Kanskje mønsteret heter det. Jeg synes det var en fiks og artig måte å blande farger på, så kankskje jeg prøver dette en gang.

Her er et teppe som minner meg om åklemønster. Og det kan jeg også gjerne tenke meg å prøve, en gang... Ellers var det et teppe jeg bare stoppet og måpte ved, men ikke kunne jeg begripe hvorfor det ikke hadde fåått noen premiering. Var det noe galt med teppet, som jeg ikke så? Men så leste jeg på lappen ved siden av at det hadde vunnet Best-In-Show i Houston 2000. Det var da jeg var på den Internasjonale Festivalen for første gang, og jeg husker det teppet veldig godt.
Det var Cynthia England som var invitert til utstillingen for å vise noen av sine store og premierte tepper. Hun hadde også en salgsbod med demo og mønster på småtepper. Jeg var ikke klar over at hun bodde i Texas, sør for Houston.
Hun demonstrerte metoden hun bruker ved bruk av frysepapir. Jeg har nok sett noe lignende før, men hun virket så lettvint. Og så fortalte hun at hun skulle ha workshop dagen etter, og at det var 2 ledige plasser. Det kostet bare $40 inkludert mønster og stoff til en løper med rose eller stemorsblomst. Jeg bare heiv meg rundt og meldte meg på!

torsdag 12. april 2012

Onkel Jon Quilten

Mens mor var her kom vi på at Onkel Jon blir 70 år til våren. Og hva skal han få i gave? Ja, hva med en quilt? I fjor sommer besøkte jeg han på Setra på Fåset. Det var en nydelig plass oppe på fjellet. Og han var så stolt over å få anledning til å vise fram plassen, og ikke minst alt arbeidet han hadde fått gjort der oppe. Mange hus var reddet fra å råtne. Og han hadde innredet dem som små hytter for overnatting.




Her er noen bilder jeg tok på setra. Og jeg fikk lyst til å lage et teppe som kunne passe her oppe. Litt røft, men godt å bruke. Vi landet på høstlige farger, og rødt, fordi mor mente at han var glad i rødt.
Inni hyttene var det gamle møbler og ting som var blitt til overs andre steder, så jeg tror et teppe kan gjøre seg i en sofa, eller som et pledd. Det kan jo også være godt å sove under.



Brukte småbiter som var til overs etter tidligere prosjekt med høstfarger. Fant noe fint gult, og sydde disse stjernene (håper de kan ligne mer på blomster eller blader her) som jeg liker å bruke innimellom kvadrater. Jeg brukte bare smårester som jeg har liggende. Veldig kjekt! Fikk quiltet teppet i påska, så påskegjestene fikk sett miss Gammill i arbeid. Fikk også med meg Ingunn som hjelp til å pinne opp bakstykket og fronten. Hun er venstrehendt så nålene kom andre veien. Det ble litt stikking, men vi klarte det fort og greit. Artig å vise henne hvordan dataprogrammet virker, og hun var med å finne quiltemønster med løv, som passet bra til.
Jeg brukte for første gang ull-vatt. Har ikke vasket det enda, og er skeptisk til om det kan gå i tørketrommelen. Tror jeg dropper den, og håper at teppet ikke blir hardt og stivt.... Det vil snart vise seg.