onsdag 29. februar 2012

Bestemor på Ås.

Jeg har begynt å tenke mer tilbake, på minner som stadig kommer, og fikk lyst til å skrive ned  noen. Kanskje det er tegn på at jeg blir gammel. Samme det, jeg er i hvertfall redd for at minnene skal bli borte... Så nå har jeg funnet en måte å skrive på. Blogging setter teksten i system, og jeg kan kanskje få alt trykket i ei bok det kan bli kjekt å lese i på mine gamle dager, som er veldig langt unna, enda.

Bestemor Helga viser fram et et av sine mange tepper. Litt beskjeden og litt stolt.
Dette skal handle om Bestemor på ÅS. Hun het så fordi hun bodde på Ås, og ikke skulle forveksles med Bestemor på Kvål. Bestemor på Ås bodde veldig langt unna Trondheim, og jeg som var første barnebarnet hennes - og jente, (hun hadde tre sønner) var mye hos henne. Jeg var der i lengre perioder om gangen, før jeg begynte på skolen, og flere uker hver sommer etter det.
Jeg husker at jeg var så tolmodig, og likte alt hun foreslo av puslerier. Hun lærte meg å hekle. Jeg heklet luftmasker, fastmasker, staver... Og det er helt sant! Før jeg fylte 7 år. For det var før de flyttet fra huset og til blokka på Ås.
Da jeg var 8 fikk jeg være med henne i brodeributikken. Hun kjøpte et ekte broderi - i pakke med stoff, garn og nål. Jeg husker den herlige følelsen av å dra hjem til henne (bestefar var alltid borte, han passet geiter på fjellet hele sommeren), åpne broderipakken, tråkle kryss midt på stoffet, og starte på en liten brikke. det var tykt garn, grovt stoff, og følgelig ble jeg ferdig! Ganske fort. Og bestemor dro meg med og kjøpte en ny pakke, med det samme mønstert, bare enda større duk. Det var ikke like artig. Jeg vet at jeg syntes dette var litt for store sting, og litt for lettvint.... Og hele greia kostet litt for mye penger. Men bestemor var så stolt av meg. Og skrøt og sa jeg skulle bli håndarbeidslærer når jeg ble stor. Disse to brikkene ble med meg hjem, og også med på flyttelassene ut . De ble kastet ved siste flytting. De ble aldri brukt. Mor syntes det var alt for råflott å spandere på meg de broderipakkene. Og hun hadde mye mer sansen for smånette ting. Det har jeg foresten arvet, uvisst av hvilken grunn. Gener eller miljø?
På Ås bodde også tante Grethe. Ei ny og ung inngiftet tante. Bestemor ba henne om å kjøpe materialer til et fint broderi som kunne passe meg. Det ble rosa lin, med hvit og rosa lintråd. Jeg lærte austmannarenning, og noen stjernesting og enda mer. Dette var ekte kvalitet. Men kanskje litt kjedelig. Jeg kom hjem etter ferien, med nesten ferdig liten løper. Og dette likte mor. Jeg sydde den ferdig hjemme, og hun hjalp meg å montere den med skikkelige dukhjørner.
Sommeren jeg fylte 9 år fikk jeg fly alene til Oslo. Bestemor og hennes søster Olava møtte meg på Fornebu. Vi tok toget til Ås. Og jeg hadde mange uker alene med bestemor. Jeg skjønner at jeg måtte være litt sær. For jeg likte virkelig å være alene sammen med henne! Jeg fikk låne sykkel av tante, og så var vi mobile, og syklet turer. Men det viktigste var at jeg fikk være med bestemor i veven.
Hun hadde en vevstol som tok nesten hele det ekstra soverommet. Det sto en divan der i tillegg, og den sov hun på. Jeg fikk sove i den deilige dobbeltsenga. Bestemor vevde åklær med rutemønster. Tor det heter helsmett. Hun hadde en lang vevkrakk, der det var plass til meg ved siden av henne. Hun var foresten bitte lita. Tor jeg var like høy som henne da jeg var 9. Gjett om hun var stolt av det! Jeg fikk lære å smette garntustene i riktig mønster. Og jeg fikk lov å nøste opp garntuster med garn fra de store hespene som ble lagt på hespetreet. Vet at jeg hadde problemer med å få garntustene store nok, for fingrene mine var ikke så store som hennes. Men de ble godkjent etter litt trening.
Hun avsluttet et stort teppe, og foreslo at vi sammen kunne veve et litt mindre teppe som skulle være mitt! JA. Kjempegjerne. Hun så i mønsterbøker og fant en rutebord, som kunne gjentaes, og bli til et teppe. Tegnet på rutepapir, og fargela. Hun hadde fargeblyanter, selv om hun var voksen, og hun brukte dem selv! Vi valgte brun, orange og hvit. Har egentlig aldri likt fargene senere, men jeg måtte ha vært enig da.
Vi startet opp. Den første lille borden var veldig tidkrevende, for det var så mange små ruter og veldig mange garntuster. Husker det ble litt kjedelig. Men bestemor visste å jukse, for før jeg voknet en morgen, så var den borden ferdig, gitt! Vi kunne starte med det egentlige mønsteret, som var litt mer variert, og hadde større partier. Vi satt ved siden av hverandre, jeg til venstre. Jeg vevde ca 1/3 av bredden, og hun resten. Så slo vi med bommen - hardt to ganger. Dettte var ganske monotont. Radioen sto på, og vi pratet. Det ble vel litt som å sitte ved siden av hverandre i bil. Jeg koste meg!
Det var så artig hver gang ei rad med ruter var ferdig, og vi kunne se på mønsteret og starte opp ei ny rad. Noen tuster ble avsluttet, og noen kunne fortsette, og det kom inn nye.... Vi vevde i timer hver dag. Og jeg gikk aldri frivillig fra. Men hun insisterte på at vi måtte ut å sykle en tur hver dag. Og hun ville også gjerne at jeg skulle ut og leke med ungene som bodde i blokka, men jeg var ikke interessert i det... Var for gammel - 9 år! Hver tidlige morgen satt hun i veven når jeg voknet. Gamle damer trenger ikke mye søvn. Jeg var ikke helt sikker på om jeg likte det. For det ble juks. Men teppet ble ferdig før jeg skulle reise hjem. Det kunne jo ikke klippes ned før hele renninga var vevd opp. Så hun lovet å montere det og feste trådene. Jeg lærte senere at det var en kjempejobb.
I løpet av vinteren dukket det opp et helt ferdig teppe med kanten øverst sydd ned, og løpegang for beslag, og frynser nederst. Onkel Jon ble engasjert, han laget smijernsbeslag som passet perfekt! Jeg har elsket dette teppet. Det var med meg fra jeg flyttet ut første gang, og alltid vært oppe. Liker fremdeles ikke fargene, men er vant til at det skal være på veggen.

Minne fra 1966

Jeg har sittet og sydd sammen mange, mange striper i gråfarger. Da har det seg sånn at tankene flyr. Og plutselig er jeg over i begynnelsen. Hvorfor syr jeg?
Jeg har et godt og sterkt minne fra blokka vår på Wilhelmsmyr, Heimdal, sør for Trondheim. Mange unger som er hjemme hele dagen. Med mammaer som også er hjemme hele dagen, uten bil. Mamma er veldig opptatt, for det er mye å gjøre med klesvask og matlaging og to yngre småbrødre.
Men det var en god formiddagspause for alle sammen. Da ble gjerne kaffekoppen og mat tatt med ut i garasjeveggen, der sola varmet godt tidlig på våren og sent på høsten. Jeg husker ikke årstida, men jeg husker vi var ute uten for mye klær på. Jeg var 5/6 år.
Vi var flere unger som hadde fått vårt første strameibilde for å brodere. Det var en seilbåt, med mye himmel. Mamma begynte for meg oppe i himmelen, med lyseblåd tråd, så jeg lærte å sy halve korssting. De skulle helst gå samme veien, og det var litt kjedelig i starten. Jeg lærte å hoppe over der seilet var. Når tråden ble for kort, løp vi bort til en mamma som festet og startet en ny tråd. Og det var veldig stas å få opprykk til en ny farge, og litt vanskeligere partier. Jeg husker dette veldig godt. Vi satt på rekke og rad på kantstenene til gårdsplassen forran blokka. Og mammaene satt på kjøkkenstoler forran garasjeportene. De fleste hadde strikketøy. Vi var i hvertfall 4 stk som broderte. Og minst én gutt.
Jeg vet at seilbåten ble ferdig. Og jeg fikk et litt større bilde med en katt på, og flere og mindre fargepartier. Katta ble også ferdig, og det før vi flyttet fra Heimdal, sommeren 1967.
Jeg husker også veldig godt  at jeg var oppe hos bestevenninne Ruth (hun bodde i oppgang A, i 3. etg). Hun hadde besøk av tante eller bestemor, som viste oss en ny sygreie. Det var stramei med oppmerkede store ruter, med 10 små ruter inni. Og vi sydde på kryss og tvers i et spesielt mønster rundt kanten på den store ruta, så det ble helt fullt med ulltråd i hele ruta. Resultatet ble et fint tvistet mønster. Det var så stas, og man måtte gjøre det helt riktig, i riktig rekkefølge for at mønsteret skulle bli riktig til slutt. Jeg husker ikke om dette ble til noe, men jeg fyllte ut mange ruter, med en ferskengulorange farge. Jeg tror mamma etter hvert monterte ei lita avlang pute...
I oppgang C (Vi bodde i B) bodde det noen med yngre unger. Og jeg tror mamaen var barnehagetante (det het det den gangen).Hun kunne mange ting som unger kunne lage. Én gang ble jeg med inn til henne og hun viste meg hvordan brette et hus av papir. Jeg syntes det var så fantastisk. Jeg brettet mange hus. Og gjorde det i mange år etterpå. Glemmer det aldri.
I denne tiden prøvde jeg meg også på strikking. Jeg fikk et rødt garnnøste med tykt garn. Mamma la opp noen masker, og strikket de første omgangene rett, fram og til bake i rillestrikk. Jeg skulle prøve å fortsette. La pinnene i kryss, og la tråden over osv.. Men dette var vanskelig. Jeg skjønte at jeg bare flyttet maskene fra en pinne til den andre, og det ble det jo ikke noe resultat av. Men her kom pappa og viste at han hadde lært å strikke rettmasker! Han hvilte alltid middag på divanen, og da strikket han et par omganger for meg, og så kunne jeg flytte maskene litt fram og tilbake. Dette gjentok seg og arbeidet vokste litt på denne måten. Men jeg vet at det aldri ble noe rødt skjerf på meg. Og jeg lærte ikke å strikke på ordentlig før etter jeg begynte på skolen. Men strikketøyet ble felt av, lagt dobbelt, og to sider sydd sammen. Det ble til ei lue til Anne-dokka.

tirsdag 14. februar 2012

Valentines

14. februar og valentinesday i dag. Betyr ikke så mye for meg det, men artig å markere dagen med et valentine-stoff som jeg kjøpte på salg i november, og fant bruk for sist uke.
Sist fredag var jeg på ei lita quilteutstilling i Brenham. Der var jeg så heldig å få en doorprize. Fin gavepose og greier... men oppi var det 5 fatquarters som jeg bare måtte grine på nesa av. De var så klissete - i fargene. Jeg hadde ikke lyst til å ta dem med hjem og legge dem sammen med stofflageret mitt en gang. "It will make a nice cheratyquilt" sa ei av quiltedamene. Og ja, det måtte jeg medgi. Og satte i gang med én gang jeg kom hjem. Måtte bare få dem vekk.
Jeg fant ut at jeg ville prøve en stripesettmetode som jeg så demonstrert på nettet. Kuttet stoffene i 2 1/2" stiper, sydde sammen 5 og 5 i varierende sett, og kuttet dem i kvadrater på 10 1/2".
La to og to kvadrater rette mot rette, men slik at stripene gikk hver sin retning. Sydde rundt hele dette doble kvadratet. Men for å få nøyaktige sømmer i hjørnene var det lurest å sy ei og ei side og helst fra den kanten som hadde ei hel stripe. Men dette erfarer man....
Så kuttes dette doble sammensydde kvadratet på kryss og tvers, diagonalt. Da er det lurt å bruke 45 graders streken på linjalen til hjelp.
Så er det å åpne opp de nye kvadratene som kommer fram. Dette er bare så artig!
Dette ligner jo på noe vi sydde sammen i brede stripesett tidlig på 80-tallet. Men da var stripene mer koordinerte, og i varierende bredde.
Denne metoden blir aldri helt nøyaktig, men det fungerer fint til et sånt lite slumreteppe som skal gies bort til ukjente.
Det var veldig artig å flytte rundt på lappene. Jeg valgte å lage et par firkanter, den lyse lilla. Jeg hadde lagt til noen av mine egne stoffer, mørkere lilla, rød, gult og det hvite med hjerter.


Syntes det ble ganske så fint lappeteppe. Tror sikkert ei jente på 5 vil like det, eller kanskje ei veldig gammel dame på sykehjem. Jeg gir det til Guilden så får de velge om det blir Linusquilt, eller nursinghomequilt.

mandag 13. februar 2012

Morsdag i Norge

Søndag 12.2. var det morsdag i Norge. Og jeg er heldig og har mor i Trondheim som jeg kunne ringe og gratulere med dagen. Og vi blir igjen enige om at det er bare noe butikkene har funnet på for å få mer salg, men det er nå hyggelig med en telefon, og hun håper nå på oppmerksomhet fra de to andre avleggerne sine også....
Utover dagen var jeg så heldig å få tre telefoner fra mine søte små! Og jeg sier som mor at det jo ikke er noe viktig med morsdag... , men veldig kjekt med telefon.
Så var det kake! Det pleier også å høre med. Om dagen er oppfunnet av butikker eller ikke. Men kaker står ikke på menyen her i huset nå!
Jeg feiret meg selv med en kake fra quiltebutikken.
Layerd Cake. Det er stoffprøver fra én serie med stoffer. Det skal være 42 stk i hver pakke. Noen ganger blir det flere biter av samme stoff. De store er 10" og de små 5".  Jeg har ikke brukt mye sånne pakker. Men de er utrolig gode til bare å eie, og bla gjennom og ta på. "Good to pet" som de ville sagt her. Og jeg skjønner hva de mener.
Da det var SuperBowlSalg på Quilt'n Sew, ble lappen med layerd cakes og lapp for 40% avslag trukket ut, og i ca 20 min var det om å gjøre å finne seg noen kaker! For de er aldri på salg. Og prisen blir jo litt høyere enn om man kjøper metervis.

Det ble noen på meg da, sist søndag den 5.2. Og i anledning morsdag kuttet jeg inn i en herlig bringebærrød stor kake. Den het noe med redwork. En Moda-serie som var laget for å passe godt i kombinasjon med brodering. Men jeg ville finne på noe der jeg kunne bruke hele 10" -biter. Jeg nøt å åpne pakken og legge stoffene utover. Etter mye grått og lyse blått, var det herlig med rødt!
På siste morningbee viste Dundee meg et mønster hun skulle bruke. Det fenget meg, for det var mørke rammer, med noen større ruter som liksom fløt over det hele. Jeg tok bilde av mønsteret med telefon, og gikk hjem og tegnet på rutepapir. Vi liker ikke å kopiere mønstre, for det er egentlig ikke lov, og det saboterer den som lager mønsteret.... Men jeg lot meg altså inspirere av et mønster jeg så...

Jeg kuttet de røde litt ned, til 9,5" og laget mørke striper på 1,5". Brukte mørk grå, nesten svart, og hvitt som bakgrunn. Jeg hadde tenkt å sy et stort sengeteppe, men syntes det ble litt for store kontraster mellom det svarte og hvite i bakgrunnen. Så stoppet når det var passe lap quilt størrelse. Jeg valgte å bruke de hvite lappene med rødt mønster også. Er ikke helt sikker på hvor heldig det var.
Jeg fortsatte med å kutte 9,5"-lappene i fire - til 4 3/4". Laget de mørke rutene 1" brede og brukte de lyse stoffene som var med i pakken som bakgrunn.
Syntes dette ble finere. Mindre kontrast i bakgrunnen. Og så fikk jeg brukt det fine stoffet som jeg har kjøpt mye av. "Happy Go Lucky" heter serien. Det har lys grå bakgrunn. Men bar veldig fint sammen med rødt og krem-stoffer. Dette blir en liten kjøkkenbrikke, og i tillegg får jeg en bordløper. Disse røde stoffene er ikke jul. De er sommer!


onsdag 8. februar 2012

Comfort Quilt

I quiltemiljøet her er det mye snakk om charity quilts og comfort quilts. I alle håpløse/vanskelige/triste situasjoner kan det lages og gies en comfort quilt. Jeg liker denne ideen, for jeg synes det er vedlig vanskelig å ta kontakt med folk i en vanskelig situasjon, og vite hva jeg skal si. Men å lage quilter, og gi dem, gjør jeg så gjerne.

I dag sendte jeg en lapquilt i posten til en god venn som bare fortjener å få en oppmuntring, og en god klem. Hva annet kan jeg bidra med? De trenger den nok ikke, de klarer seg fint uten mitt bidrag, men det kan umulig skade. Brukte flanell på badsida, så den virkelig skal være riktig god og varm.


I helga var jeg på tur nordover med 4 quiltevenner. Vi besøkte en liten lokal quilteutstilling, og flere butikker. Jeg fant noen nye stoffer i svart, grått hvitt og lime. Syntes de var kjempefine.
Jeg ville bruke dem med en gang og fant en fatquarter bunke jeg hadde kjøpt på nettet. De var stormønstrete og litt gammelmodige, og jeg visste ikke helt hva jeg skulle med dem. De måtte brukes i større biter. Så jeg valgte bare å kutte `store firkanter med mellomborder i de nye svarte og grå, med den limegrønne som små hjørneblokker. Syntes det ble ganske så fint og enkelt et lite teppe. Det er absolutt ikke noe veggteppe, men et lite teppe som kan brukes til så mangt. Synes det er en hendi størrelse. Bredden er ca 42", så bakstykke ikke trenger å skjøtes.


De lysere stoffene er fra Anna Griffin, http://www.annagrffin.com/ På denne siden var det mye fint. Men ikke mye quiltestoffer, og de var litt spesielle.

Denne gangen tok jeg bilder av stoffet med jaren, for det er kjekt å ha til senere. Kaster den som regel uten å tenke mer over det. Men når man liker noe, kan det være lurt å sjekke på nettet om designeren har mer stoff, som man også kan like godt.


 

Quiltet det tett, så det skal tåle god bruk og vask. Kanskje til og med Pia hund kan få sove på det?

Slit det med helsa! Ville mor ha sagt. Hva hun nå egentlig mener med det?

tirsdag 7. februar 2012

Basarquilt.

Jeg fortalte tidligere om Basarquilten vi skulle lage til sjømanskjerkas julemarked i november - Inger, Elisabeth og jeg. (Helt utrolig å være ute i såå god tid) Vi møttes hjemme hos Elisabeth, og satte i gang sammensying av toppen. Jeg sto for kutting, og stryking. Prøvde å holde styr på hvor mange striper vi trengte osv. Ellilsabeth sydde nine-patcher, og Inger snowballs.  Skravla gikk, og litt feilsying/-kuting ble det. Skikkelig "Fredriksons Fabrikk". Kl 1800 hadde vi ikke lyst til å avslutte. Blokkene lå utover gulvet. Middag ble bestilt, og spist. Vi ville fortsette til hele toppen var sammen. Kl ble over 0100 før vi gav oss! Da var ikke alle bordene sydd på, men kuttet og sydd sammen. Jeg tilbød meg å ta alt med hjem og avslutte bordene, og quilte teppet.

Her er resultatet.
Jeg har tenkt litt på hvorfor vi endte opp med disse fargene. Det skulle være et teppe som folk flest skulle kunne like. Ikke for spesielt. Det skulle kunne gå inn i de fleste hjem eller hytter eller.... Men hvem er nå folk flest, har jeg tenkt på. Ingen vil vel være folk flest. Alle vil være anderledes, og like noe annet enn folk flest.
Vi bestemte oss tidlig for at det skulle være en dongeriblå farge. Det ble selvfølgelig ikke helt riktig på bilde. Skal spørre om Elin kan ta bilde når lukkekanten er satt på. For hun er blitt så flink til å få fram riktige farger.
Teppet ble riktig så "spiselig". Litt kjedelig kanskje, men tidløst, og ganske så tradisjonelt, med stjerner. Vi håper at VELDIG mange vil kjøpe VELDIG mange lodd. Jeg sender teppet videre, så det får lukkekant, og navnelapp på plass.

Knekkebrød


Hjemmelaget og god mellom-mat. Kan spises helt sånn, eller med noe på. Fant ut at det var veldig godt å bruke det som snacs med guakamole som dip!
Jeg hørte først om disse knekkebrødene i Asker, i 2009. Oppskriftene spredde seg fort. Dette var sundt og godt! "Alle" bakte det. Jeg har laget det flere ganger her i Houston også. Synes det er et godt tilskudd til en litt for fin (uten fiber), feit og usunn mat. Kan ikke skryte og si jeg blir slank av det, men det skader ikke å spise det innimellom, helst et par biter hver dag.
Forige uke var jeg bedt om  å demonstrere baking av knekkebrød på Kjerka, Kvinneforum. Jeg hadde med alle ingredienser og rørte sammen deigen, og satte dem i stekovnen. I stekepausen hadde jeg lyst til å snakke litt om quilting, og hadde med noen tepper. Stekovnene ble slått av, og senere satt på igjen under lunsjen. Men jeg klarte å brenne en del av brødene, så det ble ikke så veldig god reklame. Men jeg hadde helgardert meg, og tatt med smksprøver hjemmefra. Når knekkebrød stekes, må man kjenne ovnen sin, og prøve seg fram. For de skal helst bli litt brune, og helt sprø. Jeg fortalte litt om etter-tørking av dem, med stekovnsdøra på gløtt. Jeg fortalte også om steking og tørking av kavringer (kneip-skonrokker). Det har jeg ikke laget på mange år, men laget en prøve og hadde med smak på det også. De ble kjempegode.

Her er oppskrifter:

Knekkebrød
1 (buljongterning) buljong beef cube
(7 dl vann) 3 cups water
(2 dl) 1 cup dark rye flour,( sammalt rug)
(1,5 dl) 1/2 cup oats - whole grain, (havregryn)
(1,5 dl) 1/2 cup oat bran, (havrekli)
(1 dl) 1/2 cup wheat bran,( hvetekli)
(0,5 dl) 1/4 cup flaxseeds, (linfrø)
(1 dl) 1/2 cup natural pumkin seeds, (gresskarfrø)
(1 dl) 1/2 cup raw sunflower kernels, (solsikkefrø)
(0,5 dl) 1/2 cup sesame seeds, (sesamfrø)
(Havsalt/maldon flaksalt) seasalt (Maldon)

(Melt the buljong in some of the water, boiling. Put everything in a bowl - not the salt - pour the hot buljong water and rest of the water over. Stir, it will be a messy wet dough. Spred on cookie sheet with parchment paper, use the spoon to get it evenly and thin and cover the plate, it will make about 2 .  Spread some salt over the whole "cake".
Bake for about 10 min at 400 F. Cut into squares with a pizzacutter. Put them back in the oven for about 10 more min. Check on them so they do'nt burn, but it’s good if they are a almost brown. They have to lay out untill they are ale dried up, then they can be put in a box.
This rescipe you can change and use what you have, more or less. Good luck!)

Løs opp buljongterningen i litt av vannet, kokende. Ha resten - ikke salt- i en bolle, tøm buljong og resten av vannet over, rør til en "sølekakedeig".
Dekk minst 2 bakeplater med bakepapir, smør deigen utover med en slikkepott så tynt som mulig.
Dryss salt over deigen til slutt.

Stekes på ca 400F i ca 10 min. Taes ut og bruk et pizza-kuttehjul til å rute opp passe stykker. Sett brettene inn igjen, og la knekkebrødene steke fedig i enda ca 10 min. Steketid avhenger av tykkelse på brødet, men det er godt om det blir litt brunet, det gir god smak på frøene. Hvis de fremdeles er litt myke, kan de brytes opp og fjernes fra bakepapiret, og legges i ei langpanne. De kan få stå i ovnen med ca 80C, og døra litt på gløtt.
Dette er en oppskrift som kan endres, og bruk det du har eller finner. Jeg fant det aller meste på HEB. Tror det var pumkin seeds jeg fant på Fiesta. I Norge pleier jeg bruke knust linfrø. Det skal visst være lettere å fordøye.
Oppskrifta har jeg tatt fra husken min, så det finnes nok en del varianter i omløp hjemme i Norge.


Maldonsalt var det siste jeg fant tak i. Har hørt at det skal finnes på Wholefood Marked, men jeg fant det i en kjøkken-ting-butikk på Highland Willage.


Kavringer 
Kneipskonrokker

5 dl sammalt hvetemel
5 dl fint hvetemel
2 dl hvetekli
1 ts salt
1 ss sukker
45 g margarin (smult)          smult og melk gjør dem sprø, men ikke så harde.
5 dl vann (melk)
50 g gjær (el tørrgjær)

Heves ca 1 time.
Rull ut 20 runde rundstykker.
Etterhev minst 30 min.
Stekes ca 15 min 200 oC
Når de er litt avkjølt, skjær dem i to med en god brødkniv, over og underdel.  Legges på stekebrett med skjæresiden opp, tørkes på 80 oC med liten gløtt på stekovnsdøra, til de er helt sprø. Ca 2 timer. Eller  50 oC natta over.