fredag 27. januar 2012

IngerQuilten

Før jul ble jeg og to andre norske quiltedamer, Inger og Elisabeth, enig om å lage en quilt til Sjømanskjerka. Quilten skal loddes ut på julemarkedet i november i år. Vi møttes og diskuterte mønster og farger. Inger hadde et mønster som hun hadde brukt sammen med andre tidligere. Her er bilde av et teppet hun har sydd for år siden.
Jeg fikk lyst til å prøve dette mønsteret med en gang! Det er snowballs og nine-patches. Jeg startet med de stoffene jeg hadde framme, grå, og litt rødt. Sydde ei stjerne, men for å få fram stripenettet rundt, måtte jeg ha flere stjerner. Det røde stoffet tok slutt, og fortsatte videre med et lignende. Gikk tomt for det lyse grå, og fortsatte med andre.... Artig mønster. Men ikke lett å få spissene på nine-patchen og snowballen til å passe. Fant ut at det i hvertfall var viktig å beholde hele den hvite firkanten hel, og bare kutte av deler av kvadratet som utgjør hurtighjørnet. Da sydde jeg fort sammen blokkene, og det var ikke så skrekkelig viktig at alle trekantspissene møttes på riktig sted.
Jeg likte ikke de mørke "katteørene" som kom fram rundt kanten, så jeg valgte å forandre litt på fargene i den ytterste runden med blokker.

Her ser der bilder som Elin Gard har tatt av det ferdig quiltede teppet.

 Jeg ble svært så godt fornøyd med quilt-toppen, og syntes den fortjente å bli så stor at den kunne kalles et sengeteppe. Da la jeg til brede border. Sjelden jeg gjør det, det er litt som å jukse. I stedet fot å sy flere blokker. Men noen ganger så gjør det seg med border. Og på denne queen size senga kommer alle stjernene oppå senga. Og bordene fint rundt kanten.
Titt tei! Greit å bli fotografert, bak en quilt!

 
Det stor-stormønstrete stoffet ble jeg veldig begeistret for. Brukte det inni stjernene, og kjøpte mer til bordene. Stoffserien heter Happy-Go-Lucky by P&B Textiles. Nydelig rødfarge som går igjen i stoffene.


Vi valgte å gå videre fra dette teppet, og kjøpe inn stoffer til BasarQuilten. Vi ville satse på noe nøytralt som flest mulig kunne like. Blå stjerner og brun/beige kriss-kross. Vi kjørte sammen til Quilter Cottage, som ligger sør for oss. Og vi satte nok butikken litt på hodet i vår jakt på de perfekte stoffene. Vi tre damene var ganske så ulike i utgangspunktet, og det var ikke helt lett å bli enige om noe som folk flest kunne like... Men vi gikk ut av butikken med 12 yards stoff, som skulle holde i massevis. Restene kunne vi lett få bruk for senere. Fortsettelse følger....

torsdag 26. januar 2012

Kuber med Y-søm


I september i fjor, riste jeg til California, Livermore, øst for San Fransisko. På internett hadde jeg funnet ut at Alex Anderson, som jeg fulgte på TV, sist jeg bodde i Houston, skulle ha 4 dagers retreat. Med kurs og mye tid for søm. De fleste deltakerne var gjengangere, vi var bare to som ikke hadde deltatt tidligere.  http://alexandersonquilts.com/                                                                                                      


Her er Laura med sitt teppe.

Gjeste lærer var Laura Nownes. En veldig flink, tolmodig og sympatisk lærer. Vi skulle sy The Big Tumble. Den er sydd av striper på 3,5", som syes sammen to og to. Vi kuttet ut diamanter som var 6,5" brede. Målet med hele oppholdet var å bli venner med Y-sømmen. Det var mange knep, og triks, og enda mer trening som skulle til. Og, ja, jeg kan si at jeg ble venn med Y-sømmen. Jeg har alltid unngått sånne mønstre før. Men dette var veldig artig å sy sammen! http://www.lauranownes.com/

Her er blokker sydd av andre deltakere på retreaten: 
Jeg var den eneste som sydde et helt teppe med tumbler. Og alle var overrasket da jeg helt på slutten av søndag kunne vise fram dette. For jeg hadde ikke brukt designveggen, bare sydd av gårde med stripene som jeg hadde sortert i mørk, medium og lys. Jeg hade med vilje blandet fargene litt, så det ikke skulle bli for store kontraster.
Her er Alex Andersen, som viste seg å være akkurat så hyggelig, hjelpsom og morsom som hun er på TV. Hun var TV-vert for 20 min med quilting hver eneste dag. Hun hadde forskjellige gjester i studio, og viste mange ulike teknikker og tips. Men programmet er slutt. Nå lager hun program som ligger på nettet, og man kan abonere på dem. Selv syr hun alt mulig, og hadde veldig mye fint og forskjellig å vise fram.  


Nå har jeg endelig fått denne quiltet. Valgte å sy små sirkler. Det vanlige er å sy "in the dich", men det synes jeg er vanskelig, og prøver å ungå det. Syntes det passet med sirkler. Geometriske former.

De siste bildene her har Elin Gaard tatt. Hjemme i hagen hennes. Her ser jeg godt forskjellen på lite amatørkamera, med amatør på avtrekkeren, og Elin, og hennes utstyr....
Dette mønsteret fikk meg til å tenke på geometri, og projeksjonstegning. (som jeg likte godt på gymnaset) Veldig artig å få kubene til å poppe fram. Da jeg sydde på det, så jeg det ikke så tydelig. Og det er ikke så lett å se om det blir vellykket. Derfor var det utrolig kjekt å høre reaksjonene fra de andre da jeg løftet det opp. Og ganske sprøtt å se det på avstand for første gang.


Her er hele teppet! Jeg ble kjempefornøyd!
For litt artighet, sydde jeg inn en feil øverst oppe, der det kom frm ei stjerne. For dette mønsteret kan også brukes for å sy 6-bladet stjerne. Det handler om å bruke kontrastene riktig.

onsdag 25. januar 2012

Julegaven


Jeg fikk en fantastisk julegave fra Asbjørn og Maren (sønn 25 og kjæresten). De hadde besøkt Quiltegården i Trondheim, og bedt om hjelp til å finne gave til en quiltemamma. Jeg fikk de nydeligste stoffbiter i lyseblått og hvitt. Så rene og sarte! Må jo bare si at det er rart ingen har skjønt det før - at skal de innynde seg hos meg, så er det bare å kjøpe stoff fra en ekte quiltebutikk. Jeg "spiser" alt av stoff!



Rett over nyttår, før de reiste tilbake til Oslo og Trondheim, måtte jeg bare kutte i stoffene og sy dem sammen. Valgte striper på 2,5" og la til en del mer lyseblått og hvitt.






Sydde enkle store log Cabin blokker, og satte dem sammen 4 og 4. Syntes det ble ganske bra, og tenkte det ville gjøre seg som sengeteppe. Fikk kjøpt mer lyst stoff på Quilt'n Sew, og la til brede border.









Quiltet bordene for seg, og et all-over-mønster i midten.

Her har jeg fått fotohjelp av Elin Gaard. Hun hadde ei queen size seng stående, som egnet seg godt for fotografering. Og etter et heftig regnvær, var alt så friskt og fint ute, og med passe belysning!

onsdag 18. januar 2012

Anequilten

Jeg fikk bestilling på et teppe til Ane 20 år. Det skulle være litt tidløst, og ha litt av en spesiell rødfarge i seg. Jeg brukte samme mønster som før, i Blå og hvit quilt (Åse-teppe blogget om i des 11). Men var ikke fornøyd med de små bitene med litt rødt i. De ble ikke nok markert og laget ikke nok kontrast mellom de lyse og mørke gråfargene. Da fant jeg på å legge inn en smal stripe med litt rødt mellom hver rapport.  

Det gav et helt annet uttrykk enn det blå og hvite med større kontraster. Teppet ble quiltet med all over design. No problem for miss Gammill! Binding satt på, og en runde i Vaskemaskin og tørketrommel. Det ble mykt og godt, og klar for overlevering. Håper mottakeren blir fornøyd, det var i hvertfall mora!
Vigleik er stor, men han duger ikke helt som quiltestativ....

Nytt år!

Godt nytt år alle sammen! Og lykke til med 2012!
Jeg har nok glemt at jeg er en blogger, så det har vært stille herfra lenge. Men livet er litt av og på. Quilting mener jeg. Fikk mye kjekt besøk før jul, og vi dro på Cruise. Det passer meg utmerket å være på cruise med mye familie og god bok. Her ligger båten til kai på Royal Caribean Privat Island, på Haiti. En bit av paradis dette, men utpå dagen ble det for folksomt, så da var det deilig ombord i båten igjen...


Her er fruen (meg altså) i champagnebaren med en lemondrop. Veldig godt og veldig hyggelig, i selskap med voksne unger, mann og svoger m fam. 

Dette er i stor kontrast til mitt quilteliv. Det gir mye glede å lage og gi bort og kanskje selge tepper. Men det gir jo egentlig ikke så mye overskkudd (på $$$).  Og det gjør jo ikke så mye, når man er i utlendighet som expatspouse (ektefelle uten jobb). Men etter en sånn herlig ferie, så innser jeg at det er kjekt med penger. Jeg vil jo gjerne være raus, og invitere og spandere på flest mulig. Men det kan man jo ikke uten bra inntekt. Selv her i Amerika er det få som lever godt av quilting. Så jeg får tenke videre på hva jeg skal satse på, tilbake i Norge i 2013. Men enn så lenge, så fortsetter livet som quiltmaker i Houston.